Receptíky

Na túto stránku pridávame recepty jedál, podávané v školskej jedálni, ktoré sú u detí obľúbené. Recepty môžu posielať aj rodičia na receptiky@mssevcenkova.sk.

Jarná zeleninová polievka

Potrebujeme:
1 mladú cibuľku, 1 sladký zemiak, 1/2 cukety, brokolica, petržlen, mrkva, zeler alebo iná zelenina podľa vlastného výberu, malé množstvo soli, olej, voda

Postup:
Na oleji opražíme cibuľku a postupne pridávame nastrúhanú alebo na drobno pokrájanú zeleninu. Všetko zalejeme vodou a pridáme štipku soli. Na zahustenie polievky môžeme časť zeleniny vybrať a rozmixovať (následne vložiť späť do polievky). Keď je zelenina uvarená polievočka je hotová a pripravená na konzumáciu.

Kuracie mäso so špenátom

Potrebujeme:
400 g kuracích pŕs (resp. vykostené kuracie stehná), 3 strúčiky cesnaku, 40 g masla, 50 g strúhaného syra, 125 g čerstvého špenátu, malé množstvo soli, bylinky, olivový olej, 1 polievková lyžica horčice

Postup:
Kuracie mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kúsky. Vymiešame si marinádu z olivového oleja, soli, byliniek a horčice. Mäso necháme aspoň hodinu postáť v marináde – v chladničke. Očistíme cesnak, pretlačíme a krátko opečieme na masle, dávame pozor na prepálenie. Následne pridáme kuracie mäso, krátko ho opečieme a chvíľu podusíme vo vlastnej šťave. Keď je mäso hotové, pridáme syr. Všetko spolu premiešame a nakoniec pridáme špenát, ktorý len krátko „sparíme“. Po tomto už len premiešame a hotové jedlo sa môže konzumovať. Prílohu k mäsu volíme podľa vlastnej chuti, či už je to ryža, cestoviny, zemiaky, alebo zeleninový šalát.

Anglický chlebíček /10 porcií/

Potrebujeme:
0,5 kg chlieb, 120 kg masla, 70 g syra eidamu, 2 vajíčka, soľ

Postup:
Plátky chleba potrieme maslom a rozšľahaným vajcom so soľou. Posypeme strúhaným syrom a dáme zapiesť do rúry do zlatista.

Hrachová nátierka /10 porcií/

Potrebujeme:
45 g hrachu, 100 g masla, 15 ml mlieka, cesnak a soľ na dochutenie

Postup:
Hrach uvarený do mäkka rozmixujeme, prelisujeme, vmiešame do vyšľahaného masla a zriedime mliekom. Dochutíme soľou a prelisovaným cesnakom.

Avokádová nátierka /20 porcií/

Potrebujeme:
1 ks avokádo, 300 g masla, 100 g tvarohu, menšia cibuľa, soľ a kečup na dochutenie

Postup:
Maslo vyšľaháme, pridáme prelisovaný tvaroh, najemno postrúhané avokádo, postrúhanú cibuľu a kečup. Vyšľaháme a dochutíme soľou.

Nátierka zo syra tofu /10 porcií/

Potrebujeme:
100 g syra tofu, 110 g masla, 20 g cibule, soľ

Postup:
Očistenú cibuľu nakrájame na jemno a speníme na 1/3 masla. Pridáme nastrúhaný syr tofu, osolíme a chvíľku podusíme. Do studenej masy pridáme zvyšok masla a vyšľaháme.

Cícerová nátierka /10 porcií/

Potrebujeme:
30 g cícera, 120 g masla, 20 g cibule, 15 g bieleho jogurtu, soľ

Postup:
Cícer uvaríme do mäkka, vodu scedíme a cícer prepasírujem alebo rozmixuje. Maslo vymiešame s jogurtom, potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu spolu s cícerom a opäť vyšľaháme. Na záver dochutíme soľou.

Reďkovková nátierka

Potrebujeme:
5 – 6 reďkoviek, 1/2 červenej papriky, 2x tavený syr, 2x vajíčko, 100 g maslo, pažítka, malé množstvo soli

Postup:
Vajíčka uvaríme natvrdo, necháme ich vychladnúť a následne ich olúpeme. Reďkovky umyjeme, postrúhame a čiastočne z nich vytlačíme šťavu. Papriku umyjeme a nakrájame na čo najmenšie kúsky. Zmäknuté maslo vymiešame so syrom, pridáme zeleninu a nadrobno pokrájané vajíčka. Nakoniec nátierku dochutíme posekanou pažítkou a soľou.

Ovocná žemľovka

Potrebujeme:
10x rožok, 200g masla, 4x jablko, 4x vajíčko, 1x kompót (broskyňový, čerešňový – podľa chuti), 4 polievkové lyžice kryštálového cukru, 2x škoricový cukor, 400ml mlieka

Postup:
Rožky nakrájame na kolieska a vložíme ich do väčšej misy. Zohrejeme si mlieko v ktorom rozpustíme maslo. Týmto následne zalejeme rožky. Pridáme žĺtky a cukor a všetko spolu premiešame. Z bielok si vyšľaháme tuhý sneh. Zľahka ho spojíme s hmotou v miske. Jablká očistíme a najemno ich nastrúhame. Pridáme k nim scedený broskyňový kompót (resp. iný – podľa chuti), nakrájaný na malé kúsky a škoricový cukor. Jablká aj kompót zľahka spojíme s rožkovou hmotou. Zapekaciu misu si vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Celú vymiešanú hmotu vložíme do zapekacej misy. Pečieme v rúre cca 30 minút na 200°C.

Rožky so syrom a šunkou

Potrebujeme:
500g lístkového cesta, 120g syr gouda (iný syr podľa chuti), 120g šunky, 2x vajíčko, 1 polievková lyžica petržlenovej vňate, malé množstvo soli, 2x žĺtok z vajíčka, oregano alebo bazalka, žĺtok na potretie cesta

Postup:
Vajíčka uvaríme natvrdo, necháme ich vychladnúť a následne ich olúpeme. Šunku, syr a vajíčka nakrájame nadrobno, pridáme surové žĺtky a nasekanú petržlenovú vňať, môžeme dochutiť oreganom, alebo bazalkou. Vo väčšej miske to všetko spolu vymiešame. Lístkové cesto rozdelíme na polovicu a vyvaľkáme ho. Vyvaľkané cesto rozrežeme na skoro trojuholníky. Širšia strana na konci trojuholníka by mala mať 9 cm, strana na opačnom konci cca 1 cm. Na začiatok širšej strany pridáme 1 lyžicu vymiešanej náplne a rožky začíname stáčať zo širšej strany. Rožky pred pečením potrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme pri teplote 220°C cca 15 minút. Počas pečenia priebežne kontrolujeme. Podávame teplé.

Dobrú chuť.